top of page

Kā izvēlēties uzticamu mežizstrādes uzņēmumu?

1. Izvēlies pieredzi un profesionalitāti, nevis vilinošas reklāmas

Pirms paraksti meža vai cirsmas uz celma pārdošanas līgumu, pārliecinies, vai tavs izvēlētais sadarbības partneris ir godprātīgs uzņēmējs, kurš ievēro labās prakses principus un veic saudzīgu un kvalitatīvu mežizstrādi. Šobrīd mežizstrādes nozarē ir ļoti daudz uzņēmumu, kas piedāvā pirkt mežus un cirsmas uz celma, tādēļ iesakām izvēlēties uzņēmumu, vadoties pēc tā darba pieredzes, darbinieku profesionalitātes un pozitīvajām atsauksmēm.


2. FSC – meža pircēja kvalitātes zīme

Vēl viens pierādījums tam, ka uzņēmums domā ne tikai par to, kā pēc iespējas vairāk nopelnīt no meža pirkšanas un pārdošanas, bet arī par atstāto ietekmi uz vidi, ir FSC sertifikāts. FSC organizācija ir izveidota ar mērķi, lai veicinātu atbildīgu meža apsaimniekošanu visā pasaulē, FSC organizācijas pamatvērtības ir caurskatāma piegādes ķēde, lai ikviens būtu pārliecināts, ka uzņēmums ražošanā izmanto koksni, kas iegūta no atbildīgi apsaimniekotiem mežiem, kā arī koksnes materiāls ir izsekojams visos ražošanas un tirdzniecības procesos – no meža pirkšanas līdz gala produkta ražotājam.


3. Pārliecinies par uzņēmuma spējām veikt mežizstrādi

Lai neuzķertos uz vieglas peļņas tīkotājiem, kas tavu mežu jau nākamajā dienā pārdos tālāk, pārliecinies par uzņēmuma materiāltehnisko bāzi, lai būtu drošs par uzņēmuma spējām izstrādāt jūsu mežu un aizvest nozāģēto koksni. Protams, ne visiem mežizstrādes uzņēmumiem ir liels tehniskais parks, kas iekļauj gan harvesterus, gan pievedējtraktorus, kokvedējus un treilerus, tas ir tikai normāli, ja kādu no šiem pakalpojumiem uzņēmums saņem no apakšuzņēmējiem, bet, ja mežizstrādes uzņēmums pērk cirsmu un tam nav nevienas meža tehnikas vienības, tev būtu jāsāk šaubīties par uzņēmuma spējām patstāvīgi izstrādāt tavu meža īpašumu.


4. Ievāc informāciju publiskajos reģistros

Pirms uzsāc sadarbību, neaizmirsti pārliecināties par to, ka uzņēmums ir reģistrēts uzņēmumu reģistrā un persona, kas slēgs līgumu, ir paraksttiesīga persona šajā uzņēmumā, kā arī noskaidro, vai uzņēmums ir godprātīgs nodokļu maksātājs un tam nav izveidojies ilgstošs parāds valsts budžetā. Šo visu informāciju viegli un ērti var pārbaudīt Lursoft publiskajā datubāzē.


5. Rūpīgi izlasiet līguma nosacījumus

Pirms paraksti meža vai cirsmas uz celma pārdošanas līgumu, rūpīgi to izlasi. Nekautrējies palūgt līguma uzmetumu nosūtīt uz savu e-pastu, lai varētu to rūpīgi izpētīt vai iedot izlasīt kādai kompetentai personai. Pārliecinies, ka līgumā ir atrunāts punkts par krautuves vietas un pievešanas ceļa sakopšanu un atstāšanu tādā stāvoklī, kā tas bija pirms mežizstrādes uzsākšanas. Nereti gadās, ka pēc mežizstrādes darbu pabeigšanas uzņēmums, kurš veica mežizstrādes darbus, atstāj nesakoptas ceļmalas – tiek atstātas zaru atliekas un koku mizas –, kā arī uz ceļa ir iebrauktas risas un bedres no meža tehnikas, tādēļ, ja nevēlaties palikt ar nesakoptu īpašumu, iesakām rūpīgi pārbaudīt, vai līgumā ir iekļauts punkts par īpašuma sakopšanu pēc mežizstrādes darbu pabeigšanas. Ne mazāk svarīgi ir pārbaudīt apmaksas nosacījumus un atrunāt tos līgumā – vai tiks veikta priekšapmaksa, cik ilgs būs līguma apmaksas termiņš, vai mežizstrādes darbus var uzsākt, pirms nav veikta pilna līguma summas apmaksa.



bottom of page